CURRICULUM VITAE E.H. RHIJNSBURGER

 

OPLEIDING EN WERK

1959-1967        Basisonderwijs; ols Leonard Roggeveen Den Haag

1973                  Diploma VWO-b; Simon Stevin College Den Haag

1973-1974        Freelance werk (administratief) via Content BV Den Haag

1977                  Diploma HBO-B Laboratoriumtechniek (biochemisch);

                            Van Leeuwenhoek Instituut Delft

1997-1979        Werkzaam als analist (neuro-klinisch) UMC Leiden

1979-1988        Werkzaam als research-assistent (moleculair-biologisch)

                           Erasmus MC Rotterdam

1982                  Diploma 2e graads docent Chemie (PDV – LOI)

1988-2004        Werkzaam als biomedisch onderwijsassistent

                            Universiteit Maastricht, Fac. Gezondheidswetenschappen

1991-1995        Lid/plv. Voorzitter Medezeggenschapscommissie Fac.

                            Gezondheidswetenschappen namens ABVAKABO FNV

1992                  Bachelors diploma Laboratoriumtechniek (Hogeschool

                           Rotterdam en Omstreken)

1996-1999        Lid Lokaal Overleg Arbeidsvoorwaarden Universiteit

                            Maastricht namens ABVAKABO FNV

1999                  Masters diploma Milieubeleidswetenschappen (Open

                            Universiteit)

2000-2011     ABVAKABO FNV-Vakbondsconsulent voor de

                            Universiteit Maastricht

2004-2011     Regionaal CAO-onderhandelaar namens ABVAKABO

                           FNV voor het HBO in Zuid-Nederland

2006                  Masters diploma Arbeidsrecht (Universiteit Maastricht)

 

PRIVÉ

Ik werd op 8 december 1954 geboren in de kraamkliniek in Scheveningen. Ik ben opgegroeid in Den Haag, in Morgenstond. Die wijk is vlak na de 2e Wereldoorlog gebouwd om de babyboom te huisvesten. De bewoners werkten in de handel en in de industrie. Ik ben al heel jong gewend geraakt aan de multiculturele samenleving, want op mijn lagere school zaten veel kinderen van Indonesische komaf. Mijn onderwijzers waren, op één na, ook Indo’s. Op mijn middelbare school schoven vervolgens de eerste Surinamers aan.

Mijn interesse in die tijd ging uit naar natuurwetenschappen, zodat ik besloot de beta-kant van het VWO te kiezen. Wel met Frans erbij, want talen spreken was en is een andere passie van me. Ik kletste wat af tijdens mijn vakanties in de Vogezen!

Na de middelbare school koos ik na enig twijfelen voor de HBO-opleiding Laboratoriumtechniek. Ik wilde graag met mijn handen bezig zijn en een universitaire opleiding leek me te theoretisch. (Ook was het in die tijd vrij ongebruikelijk dat een meisje uit een dergelijk milieu naar de universiteit ging; de keuze voor het vwo wekte destijds al de nodige verwondering in de straat!)

Na een leuke studententijd in Delft, waarbij ook nog eens stevig gestudeerd diende te worden, ging ik aan de slag als analist, eerst in Leiden en later in Rotterdam. Een onderwijscarrière trok echter ook, zodat ik in 1982 mijn onderwijsbevoegdheid haalde. De recessie van de jaren 80 leverde echter geen mogelijkheden om van loopbaan te veranderen.

Ondertussen had ik wel de gelegenheid gekregen om met een andere passie bezig te zijn, namelijk reizen naar verre landen (vooral met een bijzondere natuur of een oude cultuur). Griekenland was een eerste stap. Na de val van het kolonelsregime in 1976 was het weer “politiek correct” om daar naar toe te gaan. In 1980 was ik er voor het eerst, en het is nog steeds mijn favoriete Europese vakantieland. Voor onze 3e levenfase hebben we hele speciale plannen ervoor!.

Daarna trokken nog verdere oorden, zodat ik in 1981 een oud-studiegenoot in de Verenigde Staten ging opzoeken, en passant “New York in 1 dag” doend. In 1983, op het spoor gezet door een andere oud-studiegenoot, bezocht ik voor de eerste keer de natuurparken in Oost-Afrika (Kenia), waar ik in het reisgezelschap mijn huidige echtgenoot en een aantal andere goede vrienden leerde kennen. Oost-Afrika heb ik daarna nog een aantal keren bezocht: in 1985 (Kenia), 1993 en 2006 (Tanzania).

Andere reisjes en reizen brachten me naar steden als Amsterdam (natuurlijk), Brussel, Londen, Parijs, Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Praag, Rome en Buenos Aires, en naar Frankrijk, Ierland, Estland & Letland, Spitsbergen, Australië, China, Mongolië, Rusland, Alaska, Curaçao, Mexico, Chili, Paaseiland, Galapagos eilanden, Egypte, Madagascar, Zuid-Afrika en Antarctica. Als hobby leerde ik tussendoor wat Kiswahili, Spaans en (Mandarijn-)Chinees. Een hele bijzondere ervaring was de totale zonsverduistering op 1 augustus 2008 te Novosibirsk, Siberie.

In 1988 trouwde en verhuisde ik van Den Haag naar Maastricht waar mijn echtgenoot werkte. Ik vond daar na enig zoeken werk aan de Universiteit Maastricht (UM). Omdat daar de studierichting Milieugezondheidkunde werd gestart, en omdat ik alweer een poosje “niks deed” in mijn vrije tijd ’s avonds, ben ik in 1990 aan de doctoraalstudie Milieubeleidswetenschappen van de Open Universiteit (OU) begonnen. Die heb ik in 1999 afgerond, maar helaas, de tweede groene golf was toen in Nederland al voorbij zodat er geen droog brood mee te verdienen viel. Ik maakte toen vrij onverwacht een heel andere switch, namelijk naar vakbondsconsulent op de universiteit – de zittende hield er namelijk vanwege gezondheidsredenen in 2000 mee op. Toen in 2004 de functie van Regionaal CAO-onderhandelaar HBO bij ABVAKABO FNV gestart werd, werd ik volledig vrijgesteld van mijn “normale” werkzaamheden om deze twee functies samen te vervullen.

In september 2005 ging op de UM de Master opleiding Recht, Arbeid en Gezondheid van start, wat me een prima aanvulling op mijn werkzaamheden leek. Na een jaar hard werken en inleveren van een flinke hoeveelheid vrije tijd behaalde ik in augustus 2006 het diploma.

“Nu ben ik uitgestudeerd” heb ik toen verzucht. Maar, vooruitkijkend naar die derde levensfase, ben ik samen met mijn echtgenoot toch maar weer eens aan een taalstudie begonnen: Nieuwgrieks aan het Provinciaal Centrum voor Volwassenen Onderwijs in Hasselt (B). In juni 2007 slaagden we voor het eerste jaar, en na flink wat geblok in juni 2008 voor jaar 2. Na 4 jaar zijn we in staat om een mondje Grieks te babbelen met onze buren in Griekenland. Verder doe ik in mijn vrije tijd een beetje aan beeldhouwen en computeren (Internet surfen, webpagina’s knutselen, oude foto’s en muziek digitaliseren). Tegenwoordig breng ik mijn dagen door met het bestuderen van de flora van Samos en de Rhijnsburger-stamboom en -geschiedenis.

 

 

Laatst bijgewerkt 14 Januari 2013